Школа яхтингу Родіона Луки
Увійти

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Все, що вам потрібно знати про регату America's Cup

10 березня 2021 року відбудуться перші перегони найстарішої, та найвідомішої регати світу - 36го Кубку Америки (Prada Cup). 

В цій статті ми підготували всю необхідну інформацію, яку треба знати про ці змагання. Буде цікаво і тим, хто слідкує за America's Cup, і тим, хто чує про регату в перший раз.

Регата Кубок Америки отримала свою назву в честь 30-метрової яхти «Америка», яка виграла його в англійській регаті у 1851 році (після цього трофей ще 25 разів належав цій команді).

Перехідний кубок, як його ласкаво називають - Auld Mug, був витотовлений у 1848 році зі сплаву олова та покритий сріблом. Він представляє собою глечик без дна, на постаменті якого вигравіровано назви всіх команд, що володіли кубком. За легендою, дно в кубку відсутнє через те, що англійська королева Вікторія не хотіла, щоб з нього пили. У 1958 та 2003 роках глечик був доповнений основами, для розміщення назв чергових переможців. У 1997 році вандал, проник у Новозеландський яхт-клуб та понівечив кубок кувалдою. Проте, англійськи майстри успішно (та безкоштовно) його відновили.

Кубок Америки проводять не рідше чим раз на п'ять років. За 170 років існування регата відбулася 35 разів. За цей час трофей переходив до чотирьох країн: США, Австралії, Нової Зеландії та Швейцарії. На даний момент, власником кубку (defender) є команда Emirates New Zealand (отримали перемогу у червні 2017 року на Бермудах), які 10 березня в Окленді, захищатимуть трофей у форматі матч-рейсу. Для цього їм потрібно виграти 7 перегонів і якщо це станеться, то вони у четвертий раз стануть Клубом-захисником та будуть проводити 37th America's Cup.

Від першого America's Cup (1870) до 1880-х років, регата проводилась серед човнів флоту, потім вирішили проводити тільки матчрейси. До двадцятого Кубку Америки (1967) завжди був один претендент, проте, в 1970 році боротися за трофей захотіло декілька команд. Володар кубку - New York Yacht Club погодився, щоб претенденти провели відбіркову серію і та команда, що переможе, буде змагатиметься проти захисника Кубка. З 1970 по 1983 року проводили Challenger of Record, з 1983 по 2017 Louis Vuitton Cup. Відбір на 36й Кубок Америки - Prada Cup.

Топ-6 команд-переможців America's Cup в період 1851-2017:

New York Yacht Club (USA): перемог – 25, поразок - 1

Royal New Zealand Yacht Squadron (NZL): перемог – 3, поразок – 3

San Diego Yacht Club (USA): перемог – 3, поразок – 1

Societe Nautique de Geneve (SUI): перемог – 2, поразок – 1

Golden Gate Yacht Club (USA): перемог – 2, поразок – 1

Royal Perth Yacht Club (AUS): перемог – 1, поразок - 3

До участі у 36му Кубку Америки подали заявки 6 команд-претендентів, проте згодом, три з них відмовилися (Королівський яхт-клуб Мальти, яхт-клубу Лонг-Біч та Королівський голландський яхт-клуб). Тому за право оспорювати трофей у власника, змагалися на відбірковій регаті Prada Cup 3 команди (в кожній не менш ніж по 100-120 штатних працівників):

Luna Rossa Prada Pirelli (Італія) -  претендент на 36й Кубок Америки (виграли 22 лютого фінал Prada Cup). Представляє сицілійський яхт-клуб  - Circolo della Vela Sicilia.

Команда була створена в 1997 році, та приймала участь у Кубку Америки в 2003, 2007 та 2013 роках. Стерновим на 30-му і 36му Кубку Америки, стає австралійський яхтсмен Jimmy Spithill (прізвисько «Джеймс Пітбуль»), який завдяки своїй агресивній тактиці вивів команду у лідери на відбірному турі претендентів у 2007 та у лютому 2021. Нажаль, у 2007 його майстерності не вистачило, щоб перемогти команду-захисника - Emirates New Zealand, як буде у 2021 - дізнаємося не піздніше ніж 17 березня 2021 року.

American Magic (США) – програли у фіналі Prada Cup італійцям, але побороли британців у пів-фіналі, що закінчився 2 лютого.

Перша та багаторазова (протягом 132 років) команда-переможець (до 1983 року) Кубку Америки - Нью-Йоркський Яхт-Клуб (NYYC) об’єднався з Bella Mente і Quantum Racing та створили нову команду - American Magic.

INEOS (Великобританія) – останнє місце серед претендентів на Кубок Америки.

Лідер і стерновий команди -  сэр Бен Эйнсли, один із найуспішніший яхтсменів світу (4 олімпійських медалі), тактик команди теж титулований олімпійський чемпіон, але як показала практика, цього замало для перемоги у Prada Cup. Наразі, INEOS наймолодша команда, вони існують з 2014 року. Власник команди - Джим Реткліфф, вклав в INEOS рекордні для Кубка 126 мільйонів євро і як пише Бен Ейнслі у своїй колонці на сторінках газети Telegraph, команда буде подавати заявку на відбіркові змагання 37го Кубку Америки (не зважаючи на те, що наразі не відомо, де будуть проходити перегони і на яких човнах).

Команда-захисник - Emirates New Zealand представляє Royal New Zealand Yacht Squadron, та є найсильнішою командою за останні часи. Вони виграли регату тричі: у 1995, 2000 та 2017 роках.

Спочатку, змагання за кубок проводились між яхтами довжиною 20–27 метрів, які могли собі дозволити дуже заможні команди. У 30-х роках минулого сторіччя, змагалися на шикарних яхтах JClass. 

Після Другої світової війни, ні у кого не було коштів на такі дорогі проекти, тому майже двадцять років пройшли без викликів. Володар трофею того часу - New York Yacht Club запропонував змагатися на більш дешевих човнах класу 12-Metre (з 1958 по 1987 рік). Потім яхти були змінені на 25-метровий відкритий клас IACC (International America's Cup Class). 32й Кубок Америки (2010р) пройшов на 27 метрових тримаранах, потім були катамарани класу AC72 і AC50. 36й Кубок Америки вирішили проводити на монохулах класу АС75.

 

АС75 – спеціально розроблений новий клас 23-метрових яхт (ширина 5 метрів, осадка 5 метрів), оснащений рухливими фойлами (гідравлічна система на акумуляторній батареї), які не тільки надають змогу виходити корпусу з води, а й виконують функцію кіля (навітряне підводне крило підіймають, а підвітрянне опускають у воду, щоб його вага слугувала баластом. При сильному вітру опускають обидва крила, щоб мінімізувати ризик перекидування). Всього побудовано 8 човнів. Екіпаж 11 + 1 факультативний гість. Довжина щогли 26,50 м. Площа гроту 145 м2.

 

Родзинка еволюції вітрильного спорту, що була ідеально втілена дізайнерами АС75 - подвійний грот, з дуже ефективною аеродинамічною формою (подібну крилу літака) та може розвивати швидкість до 50 вузлів (майже 100 км/ч).

 

Рекорд швидкості встановила 29 січня 2021 р., команда American Magic. При силі вітру до 22 вузлів ії швидкість становила 53,31 вузлів (98.73 км/ч).

Корпус АС75 спроектовано так, що навіть при вітрі у 20 і більше вузлів його дуже складно перекинути. Проте, якщо це стається, то по-перше, велика вірогідність, що мат.часть буде ціла, по-друге, потрібно буквально 4-5 хвилин, щоб катер підтримки повернув яхту у належний стан. Що важливо, навіть при сильному ударі носу об хвилю або перекидуванні, екіпаж залишається у кокпіті, а не вилітає як, наприклад на AC72 або AC50.

Кожній команді дозволено побудувати по 2 яхти, проте змагатися можна лише на одній і лише з тією комплектацією, що подана 1 березня 2021 року. Тобто, за 10 днів до першого старту, вони мають визначити, яка вага корпусу, який комплект рангоуту, фойлів (та багато чого іншого) буде найліпшим для перемоги.

Перегонова арена має прямокутну форму та чіткі межі: ширина до 1,5 км, довжина до 3,5 км. Учасники не мають право під час гонки виходити за ці межі.

За 3 хвилини до старту суперники входять в зону старту з протилежних сторін. Починається трихвилинна передстартова процедура, той хто перетинає стартову лінію на правому галсі, має перевагу. Перші ворота (windward gate) стоять проти вітру, другі (leeward gate) за вітром. Залажачі від дистанції, треба 2 рази або більше пройти через windward і leeward gate, та фінішувати на повному курсі.

Вступний внесок для участі у America's cup коштує 2 млн доларів США (або 3 млн, якщо пізно подали заявку) + депозит 1 млн доларів. Також, всі учасники платять організаторам по 650 000 доларів за різні витрати.

 

Прямі трансляції перегонів 36го Prada Cup проводяться у більш ніж 195 країнах світу. На офіційному YouTube каналі PRADA Cup, запис прямих трансляцій вирішальних перегонів подивилися близько 500 тис разів.

 

Автор - Анастасія Гафенко